Filipinler nihayet boşanmayı yasal hale getirmeyi düşünüyor. Katolik Kilisesi’nin güçlü bir otoriteye sahip olduğu takımadalar, Vatikan dışında boşanmanın yasadışı olduğu tek ülke. Ancak New York Times’ın “arada kalmış” kadınlarla görüşmeye giden muhabirine göre işler değişmeye başlıyor. Yakında bir yasa çıkarılabilir.
Yaklaşık on beş yıl önce Mary Nepomuceno isimli kadın kocasından ayrıldı. Ancak ayrılığı hiçbir zaman resmileştiremedi çünkü ülkesi Filipinler’de boşanma dolayısıyla yeniden evlenme ve geçmişe temiz bir sayfa açmak yasak.
Onun gibi binlerce Filipinli de kendilerini uzun süredir çökmekte olan evliliklerin içinde sıkışıp kalmış durumda buluyor. Çünkü ülkeleri (Vatikanla birlikte) boşanmanın hala yasa dışı olduğu tek ülke.
Örneğin; aile içi şiddetten sonra ya da ruh halindeki uyumsuzluk nedeniyle ayrılmaya karar veren eşler çok farklı hayatlar yaşıyor. Şaşırtıcı yasal ücretler ve gerekli evrak dağları, çoğu kişi için resmi evliliğin iptalini neredeyse imkansız hale getiriyor.
Ancak yüzde 80’e yakını Katolik olan bu ülkede kamuoyu değişiyor. Çeşitli anketlere göre her iki Filipinliden biri artık boşanmanın yasallaştırılmasından yana. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., bizzat bu fikre açık olduğunu ve ülkesinin bu girişime hiç bu kadar yaklaşmadığını söylüyor.
Ancak sorun çözülmekten çok uzak. Ülkede oldukça güçlü olan Katolik Kilisesi “irrasyonel aktivizmi” kınarken, muhafazakar parlamenterler pozisyonlarına sıkı sıkıya bağlı kalıyor. Buna tepki olarak, bugün bazı savunucuları, tıpkı bakım ve eğitime erişim gibi, boşanmayı da temel bir insan hakkı olarak kabul ediyor. 54 yaşındaki Mary Nepomuceno “Tıp gibi. Sadece hasta olduğumuzda alıyoruz ama bu, ihtiyacı olan kişileri geri kalan zamanda mahrum bırakmamız için bir neden değil” diyor.
İKNA SİLAHI OLARAK İSTATİSTİK
‘Prodivorce’ eylemcileri ise bir zamanlar parlamenterlerin sempatisini kazanmak için kişisel ifadelere güvenirken, bugün boşanma yasağının aile içi şiddet mağduru milyonlarca kadın üzerindeki uzun vadeli yansımalarını kınamak için bilim ve istatistiklerden yararlanıyorlar.
500.000’den fazla üyeyi bir araya getiren Filipin Boşanma Koalisyonu’nun kurucusu A. J. Alfafara, “Önceden gözyaşlarımızın ve öfkemizin serbest kalmasına izin veriyorduk” diye anımsıyor.