Kafaları netleştirelim: HTŞ… SMO… Türkiye kimi destekliyor

Ankara’nın Halep ve Hama Stratejisi

Halep’in terör örgütü Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) tarafından işgalinin ardından Hama’ya ilerlemesi ve aynı zamanda PKK’nın Tel Rıfat’tan temizlenmesi, şimdi sıranın Münbiç’e gelmesiyle Ankara’nın savaşı hangisi olduğunu merak ediliyor. HTŞ ile ortak bir amaca sahip miyiz? Türk Dışişleri kesin bir şekilde reddediyor ve hedefin terörle mücadele ve toprak bütünlüğü olduğunu vurguluyor. İşte yaşananlar arasındaki bağlantıları açıklayan iki önemli değerlendirme.

HTŞ ve SMO Farkı

HTŞ ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun amacı nedir? Odatv’ye konuşan Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı, HTŞ konusunda ayrıntıların önemli olduğunu ve Ankara’nın ABD’nin yanında olmadığını belirtiyor. Darıcalı’ya göre, HTŞ, Türkiye’nin resmi terör listesinde olan bir örgüt ve amacı kendi ideolojilerine uygun bir sistem kurmak. Türkiye’nin HTŞ’yi yönettiği iddiası asılsızdır.

SMO: Türkiye’nin Aktörü

“SMO, Türkiye’nin eğittiği ve Suriye’nin politikasında etki yaratmak için kullandığı bir aktördür. Türkiye’nin kendi terör tehdidi olan Tel Rıfat’a operasyon düzenlemesi normaldir. Burada HTŞ yok, birliktelik yok. Sadece SMO var.” şeklinde konuştu.

Nedret Ersanel’in Analizi

Yeni Şafak Yazarı Nedret Ersanel, Türkiye’nin terörle mücadele hedefine vurgu yaparak, PKK/YPG/PJAK’ın kurutulmasını ve destek verenlerin saf dışı bırakılmasını önemsediğini belirtiyor. Ersanel, Türkiye’nin beklentisinin sadece terörün sınır bölgelerinden temizlenmesi olduğunu ifade ediyor.

Normalleşme Çabaları

Ankara ve Şam arasında normalleşme sürecinin, son gelişmelerle birlikte nasıl etkilendiği üzerine yapılan değerlendirmeler, Türkiye’nin Esad’la masaya oturmak istediğini ancak Esad’ın bu konuda isteksiz olduğunu gösteriyor. Normalleşme sürecinde bir değişiklik olabilir, ancak davetin şekli değişebilir.

HTŞ’nin Bağlılığı

HTŞ’nin kimin emrinde olduğu konusu hala belirsizliğini koruyor. Doç. Dr. Darıcılı, HTŞ’nin Amerika’nın yönetiminde olduğunu iddia etmek için somut delil olmadığını belirtiyor ve çatışma mantıklarının önemli olduğunu vurguluyor.

Hedefler ve İran

Darıcılı’nın ifade ettiği “hedefteki ülkeler” analizi, ABD’nin İran’ın Suriye’deki varlığını istememesi üzerinde duruyor. Ayrıca, Ersanel de Türkiye’nin terörle mücadeleye odaklandığını ve İran’ın bölgedeki etkisinin azaltılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

ABD ve PKK Konusunda Neler Olabilir?

Darıcılı, ABD’nin PKK’nın tasfiyesi konusunda Türkiye’yi durdurabileceğini ancak şu anda siyaset kurumunun zayıf olduğunu ve Türkiye’nin Münbiç konusunda harekete geçme olasılığını değerlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir