Rapor Açıklandı! Binance İle İlgili Türkiye Gerçeği Açığa Çıktı
4 mins read

Rapor Açıklandı! Binance İle İlgili Türkiye Gerçeği Açığa Çıktı

Kaiko tarafından yakın zaman bir rapor yayınlandı. Rapora göre Binance ile ilgili bir Türkiye gerçeği açığa çıktı. Buna göre Türk Lirası borsadaki fiat para ticaretine hakim durumda. Ayrıca bu durum küresel bazda kripto benimseme değişiminin sinyalini veriyor.

Türk Lirası Binance borsasında fiat lideri olarak yükseliyor

Kripto para dünyasında kayda değer bir değişim yaşayan Türk Lirası (TRY) ile ilgili önemli bir haber var. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’deki tüm itibari para hacminin %75’ini oluşturarak öne çıkmaya başladı. TRY’nin bu yeni hakimiyeti dikkat çekiyor. Küresel dinamiklerde, özellikle de kripto paraların benimsenmesiyle ilgili kayda değer bir dönüşüme işaret ediyor.

14 Eylül itibarıyla Türk Lirası, hem Euro’yu hem de Brezilya Reali’ni (BRL) geride bıraktı. Buna göre Binance borsasında lider itibari para birimi konumunu sağlamlaştırdı. Dikkat çekici yükseliş kripto paraların son üç yıl içinde geleneksel itibari para birimleri karşısında artan popülaritesini vurguluyor. Tarihsel olarak, Türk Lirası’nın Binance borsasındaki kullanımı nispeten mütevazıydı. ayrıca Euro ile BRL öncelikliydi. Ancak, 2022’de kripto paraların benimsenmesi arttıkça gelgitler değişmeye başladı. Nihayetinde 2023’te Türk Lirası’nı ön plana çıkardı.

Binance: Küresel bir kripto para merkezi

Binance, 380’den fazla farklı kripto para birimini destekliyor. Buna göre dünyanın önde gelen kripto para borsası statüsünü korumaya devam ediyor. Kapsamlı kripto para birimi tekliflerine ek olarak Binance, Nijerya Nairası, GBP ve Avustralya Doları (AUD) da dahil olmak üzere ondan fazla fiat para birimiyle alım satım imkanı sunuyor.

Özellikle, Binance borsasındaki en likit çiftler USDT, TUSD ve FUSD’yi kapsıyor. Kaiko’nun verileri bu gözlemi daha da güçlendiriyor. Buna göre Binance’teki itibari para alım satımlarının, en yüksek kripto para fiyatlarının görüldüğü 2021’den bu yana %95’in üzerinde önemli bir daralma yaşadığını gösteriyor. Kasım 2021’de Bitcoin yaklaşık 70.000 dolar gibi etkileyici bir değere ulaşmış ve bunun ardından hem itibari hem de stablecoin çiftlerinde işlem hacimleri yükselmişti.

Stablecoinler: Kripto likiditesinin belkemiği

CoinMarketCap verileri, stablecoinlerin kripto ticaret ortamındaki likiditesinin altını çiziyor. Buna göre, BTC/USDT çiftinin 986 milyon doları aşan ortalama günlük işlem hacmi var. Bu durum en likit çift olduğunu ortaya koyuyor. Eş zamanlı olarak, BTC/TUSD çifti 486 milyon doların üzerinde işlem hacmine sahip. Bu durum stablecoinlerin oynadığı hayati rolü vurguluyor. Tabi burada Binance işlem çiftlerini unutmamak gerek.

Stablecoinler, Binance dahil borsalardaki para yatırma ve çekme işlemleri söz konusu olduğunda dikkat çekiyor. Geleneksel itibari para birimlerine kıyasla benzersiz bir hız ve verimlilik sunuyor. İşlemleri saatler hatta günler sürebilen itibari para işlemlerinin tam aksine, neredeyse anlık transferlere olanak tanıyorlar. Piyasa değerine göre dünyanın en büyük stablecoin’i olan USDT, Ethereum ve Tron’un ihracı için önde gelen platformlar olarak ortaya çıkmasıyla birlikte birden fazla blockchain’de varlığını kanıtlamış durumda. Bu çok yönlülük, stablecoinlerin, özellikle de USDT’nin kripto ekosistemindeki konumunu sağlamlaştırmıştır.

Türkiye’de kripto paraların kabulü

Önde gelen bir kripto para borsası KuCoin tarafından kısa süre önce yapılan bir anket gündemdeydi. Buna göre Türkiye’deki bireylerin %50’sinden fazlasının artık kripto para birimlerine sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Dijital Lira olarak bilinen bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) geliştirilmesini araştırıyor. Kriptokoin.com olarak baktığımızda bu da ülke içinde kripto inovasyonuna artan bir ilgiyi yansıtıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir